Notícies

Informe Mapeig d’Economia Circular al Vallès Occidental

INFORME MAPEIG D’ECONOMIA CIRCULAR AL VALLÈS OCCIDENTAL


El Consell Comarcal elabora un document per registrar experiències d’economia circular a la comarca en el marc de la iniciativa “Mapeig d’Economia Circular al Vallès Occidental”

El Consell Comarcal ha treballat en l’elaboració d’un informe a partir de la informació generada a la jornada “Mapeig d’Economia Circular del Vallès Occidental”, que va tenir lloc el passat mes de febrer en el marc de la Circular Economy Mapping Week. Aquest document registra les 53 experiències presentades, 49 d’aquestes desenvolupades en 14 municipis del Vallès Occidental, per donar a conèixer les pràctiques d’economia circular de la comarca i promoure noves experiències que facilitin la construcció del Vallès Circular.

L’informe s’ha elaborat amb l’objectiu de donar a conèixer les pràctiques d’economia circular a la comarca i promoure noves experiències que facilitin la construcció del Vallès Circular, així com la transició cap a un model econòmic més sostenible amb capacitat per reduir l’impacte en el medi ambient i millorar les condicions de vida del territori i la ciutadania.

Ha estat possible gràcies a la participació de professionals procedents d’empreses, administracions, organitzacions empresarials o entitats sense ànim de lucre que, en el marc d’un espai de col·laboració, van compartir coneixements sobre diferents pràctiques. La majoria de les experiències estan impulsades per administracions públiques i centres de recerca.

Pel que fa els sectors d’activitat, s’han presentat iniciatives de l’àmbit de l’alimentació, construcció, tèxtil, sanitari, maquinària o farmacèutic entre d’altres. Les 53 experiències que es recullen al document s’agrupen en diferents categories d’estratègia circular: residu com a recurs (21), recursos (4), disseny (10), allargar la vida dels productes (4), model de negoci (9) i altres (5).

 “Mapeig d’Economia Circular del Vallès Occidental

La jornada va tenir lloc el passat 8 de febrer a la seu del Consell Comarcal del Vallès Occidental on hi van participar una cinquantena de persones, la majoria representants d’entitats involucrades en la promoció de l’economia circular a la comarca.

La sessió va estar impulsada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental juntament amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Leitat Technological Center i el Parc de Recerca de la UAB, per posar en valor i fer visibles les activitats d’economia circular a la comarca i reforçar el posicionament del Vallès Occidental com a territori de referència en l’impuls de la circularitat.

Aquesta jornada es va desenvolupar en el marc de la Circular Economy Mapping Week, una iniciativa a nivell mundial promoguda pel Circular Economy Club (CEC), que va tenir lloc de forma simultània en 48 ciutats del món com ara Amsterdam, New York, Buenos Aires, Londres  o Munich, entre el 5 i l’11 de febrer de 2018. L’objectiu de la iniciativa consisteix en reunir un gran número d’experiències en economia circular que podran ser accessibles properament en un directori obert al portal del CEC que serveixi com a referència mundial.

 

Premi Medi Ambient 2018

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha convocat el Premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya 2018 a projectes de recerca, desenvolupament i innovació, a iniciatives i a trajectòries de protecció i millora del medi ambient i se centra enguany en la temàtica de l’economia circular.

Es convoca en les tres modalitats següents que es premiaran amb un diploma acreditatiu i a la dotació que s’indica a continuació:

  1. Projectes de recerca, desenvolupament i innovació de caràcter ambiental: projectes d’economia circular que estan en fase preliminar de recerca, per tant, encara no s’ha posat a l’abast de la societat ni de la comunitat científica. Dotació amb un import econòmic de 10.000 euros.
  2. Iniciatives de protecció i millora del medi ambient: projectes coherents amb els principis de l’economia circular que ja estan en funcionament i dels quals es pot demostrar el seu impacte social, ambiental, científic i econòmic. Dotació amb un import econòmic de 10.000 euros.
  3. Trajectòries de protecció i millora del medi ambient: es preveu atorgable en qualsevol àmbit temàtic d’actuació. Dotació amb un import econòmic de 8.000 euros.

Poden optar al Premi persones físiques o jurídiques, públiques o privades, que tinguin projectes, iniciatives i trajectòries en les modalitats previstes, quan la seva activitat, resultat o benefici es desenvolupi i/o s’apliqui totalment o parcialment a Catalunya.

En aquesta edició, el procediment de presentació de candidatures ha variat en funció de qui proposa la candidatura:

  • Si qui proposa és una persona jurídica: Ha de presentar la candidatura per via telemàtica. En el cas que la persona jurídica sigui un ens local: la presentació de les candidatures han de ser formalitzades pel/per la representant legal i s’han de presentar a través del portal EACAT.
  • Si qui proposa és una persona física: Podrà escollir el mitjà de tramitació de la sol·licitud: telemàtic o presencial.

La data límit de presentació de candidatures és el 2 de maig de 2018.

El Premi es lliurarà als guanyadors en un acte públic que es farà el proper 5 de juny en motiu de la commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient.

Trobareu més informació al web: www.gencat.cat/territori/premismediambient

Podeu adreçar les vostres consultes a: sea.tes@gencat.cat

 

#PremiMA

Impuls d’experiències de cooperació empresarial

L’Ajuntament de Ripollet amb el suport del de Montcada i Reixac, l’empresa Simbiosy i la Diputació de Barcelona, organitzen pel dimecres 11 d’abril de 2018 una jornada empresarial per a impulsar experiències de cooperació empresarial en la que es posin de manifest els beneficis i les estratègies a seguir per al treball en comú.

Lloc: CIP Centre d’Interpretació del Patrimoni Local Molí d’en Rata, 1 – 08291 Ripollet.

El programa de la sessió és el següent:

09:00-9:15     Presentació-Inauguració José María Osuna (Alcalde de Ripollet)

09:15-10:15     Els polígons industrials de la província de Barcelona; estat i particularitats Santi Macià (Servei Teixit Productiu DIBA)

El paper de les associacions empresarials en la implementació de les oportunitats de l’economia circular en les PYMES Verónica Kuchinow (Símbiosy)

10:15-10:45     Pausa cafè.

10:45-12:00     Exemples empresarials:

  • Raó de ser i avantatges d’una associació d’empresàries en un PAE – Jordi Vilar, Director General d’Agustín Vilar S.A. i President de l’Associació d’empresaris del Polígon Industrial Els Bellots (Terrassa, Montse Ambròs, Gerent de l’Associació d’empresaris de Bufalvent (Manresa) i (Ponent pendent de confirmar) Consell Industrial de Parets.
  • Acords de subproductes – Lorena Jurado (directora Borsa de subproductes).
  • Col·laboracions entre empreses amb les seves parts interessades en l’economia circular – Gregori Reyes (Club EMAS).
  • Sinèrgies sorgides en els projectes de simbiosi industrial – Verónica Kuchinow (SÍMBIOSY).

12:00-12:45     Dinàmica de participació empresarial amb Àlex de la Hoz (ZYX Metrology, Ripollet)

12:45-13:00     Conclusions i clausura.

Es prega confirmació:  ctorruella@ripollet.cat